İleri Yaşta Hamileliğin Riskleri
İleri Yaşta Hamileliğin Riskleri
Son yıllarda kadınların eğitim seviyelerinin yükselmesi, kariyer planları, iş hayatında eve destek olmaları gibi rolleri üstlenmeleriyle hamilelik yaşı arttı. Teknolojinin ilerleyişi, tıp alanında bulunan mucizeler, hayat standardının yükselmesi, hayatımızın kalitesini arttırmakla beraber artık 40 yaş orta yaş, 35 yaş ise yolun yarısı olmaktan çıktı ve genç kesime daha da yaklaştı.
Bebeğiniz olduğunda zaten zorunlu olarak dinç, enerjik, hayat dolu olmak zorundasınız. Yaşınız kaç oluyor ise olsun doğan bebeğiniz sizi gençleştirir :) Elbette bununla beraber hamilelik riskli durumları de yok olmaz. Lakin 40 yaş üstü hamilelik o kadar yaygınlaştı ki rizikolar genç hisseden vücutlara uğramıyor gibi :)
İleri yaşta gebelik riskli durumları nelerdir?
Bazı hastalıklar genel olarak hamilelik süreci boyunca patlak veriyor. Yaş ilerlediği müddetçe de diyabet, yüksek tansiyon riski artıyor ve bu riskler, bebeği ve anneyi tehdit etmekte olan problemler. Erken doğum ve düşük riskini artmaktadır. Kromozomal anomaliler daha sık görülmektedir. bunlardan en fazla olanı da Down sendromudur.
Annedeki tansiyon, diyabet gibi sorunlarından ötürü bebekte gelişim geriliği gözlenebilir.
İkiz, üçüz gibi çoğul hamilelik ihtimali yükselir.
Bebeklerde kilo problemi görülebilir.
Plasentanın erken ayrılması, plasentanın bebekte önde gelmesi gibi problemler.
Dış gebelik ya da boş gebelik riski.
Doğum sonrası doğum kanalının eski haline dönmesi genç yaşa oranla daha geç olabilir. Normal olarak doğum olasılığı, doğumda meydana gelebilecek komplikasyolardan ötürü terci edilmez.
İleri yaşta hamile olan birinin doğum aşamaları, genç yaşta hamile olan bayanlardan daha yavaş ve daha sancılı geçer.
İlgili aramalar: geç yaşta gebeliğin riskleri, ileri yaşta hamilelik