B12 Vitamini (Cobalamin)
B12 VİTAMİNİ
B12 vitamini (cobalamin) kimyasal olarak vitaminler içerisinde belki de, en kompleksidir. Vitamin B12 insanlarda iki temel enzimatik reaksiyonda gereklidir. Metionin bireşimi ve tek sayıda karbon atomu içeren yağ asitlerinden gelen metil malonil CoA’nın izomerizasyonudur. B12 kobalt mineralini (böylece kobalamin ismini almıştır) ihtiva eder ve de kırmızı kan hücrelerinin yapımında, folik asit metabolizmasında, DNA sentezinde ve sinir gelişiminde mühim role maliktir. Fakat bütün hücrelerin fonksiyonları için gereklidir. Bununla birlikte protein metabolizması için gerekli bir vitamindir.
B12 Vitamininin Etkileri
İnsan vücudu için hayati değere sahip bir vitamindir.
Vücuttaki bütün hücrelere gereklidir. Hücreler ne denli hızla çoğalırsa o ölçüde B12 vitaminine gereksinim duymaktadır.
DNA bireşimi için şarttır fakat RNA için şart değil yararlıdır; işlevini folik asitle birlikte yürütür.
Yağ, karbonhidrat ve protein metabolizmalarına tesirlidir.
Demirin vücutta kullanımına tesirli olup kolin, metionin yapılmasına destek olmaktadır.
Sinir hücrelerinin miyelin denilen kılıfının yapılışı ve korunması için gereklidir.
Kan hücrelerinin yapım ve değişiminde rol alır.
Beynin bariz konulara odaklanması ve bilinç gücüne tesirlidir.
Besinlerle ya da sigara gibi alışkanlıklarla bedene giren siyanürü etkisiz hâle getirir.
Yiyecekleri ısıtma süresi uzadıkça, ısı derecesi arttıkça ve pişirme suyu atılırsa vitamin kaybı artar.
B12 Vitamini Günlük Gereksinimi
Günlük gereksinim azıcık olduğundan (yetişkinlerde 2* 4 mikrogram) yetersizlik belirtilerine yaygın rastlanmaz. Başka suda çözünen vitaminlerden değişik olarak mühim miktarda (4* 5 mg) vücutta depo edilmektedir. Depolanabildiği için günlük alımı şart olmaz.
Ayrıca bağırsak bakterileri tarafı ile üretilen çok küçük bir miktar emilebilir. Şu da açıktır ki, hayvansal besinlerin tümünden kaçmak vejetaryen ve vegan sporcularda B12 vitamini noksanlığı riski olacaktır. Bu eksiklik B12 kapsülleri ile giderilebilir.
B12 Vitamini Eksikliği
Vücut depoları uzun süre yetecek kadar B12 bulundurur. Eksikliği normal diyetle pek ortaya çıkmaz. Hayvansal gıda alınmadığında noksanlık çok basit olmaktadır.
Yetersizliğinde, sinir sistemi deformiteleri (bozuklukları) (Sinir sistemindeki liflerde hasar olmaktadır. Bu durum ciddî sorunlara yol açar.)
Yorgunluk, baş ağrıları, dilde hassasiyet, şişme, kızarma, hayal görmeler,
Depresyon, kuvvetsizlik, adalelerde kasılmalar, ayak taban derisi refleksinin bozulması,
Sinir iltihaplarına bağlı bir şekilde el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, yanma sıkıntıları olmaktadır.
Ayrıca B12 vitamini noksanlığı ile alâkalı bir hastalık olan pemisiyöz anemi ( habes )görülür. Bu tür anemi birçoğu kez normal mide faaliyetlerinde azalış görülmekte olan yaşlı kişilerde ortaya çıkmaktadır.
B12 Vitamini Fazlalığı
Zararlı tesirleri olduğu düşünülmemektedir. İnsanlara deneysel olarak çok aşırı dozlarda verilmiş ama herhangi bir zararlı etkiye rastlanmamıştır.
B12 Performansımıza Etkisi
Vitamin B12 sporcuların performanslarını artırmada olumlu bir rolü vardır düşüncesiyle kullanılan vitaminlerden bir tanesidir. Bu konuda yapılmakta olan çalışmalardan bazılarında; vitamin B12 enjeksiyonunun insanların iştah, uyku, mutluluk, genel durumlarına olumlu yönde etki yaptığını, başka çalışmalar ise diyete ilaveten alman vitamin B12’nin aerobik ve fiziksel çalışma kabiliyetini arttırmada etkin olmadığını gösterir. Eğer bir kimsede B12 emilimine engel olacak herhangi bir kalıtsal meyil yoksa, dengeli bir beslenme yapılıyorsa, ilave madde almaya gerek bulunmaz.