Psoriasis Nedir?
Psoriasis (Sedef Hastalığı) Nedir?
Genelde genetik bir hastalık olup, ufak şiddetli çarpmalarda vücudun darbeye maruz kalan yerlerinde ( diz ve dirseklerde, kuyruk sokumu, kafa ve vücudun katlantı yerleri, el tırnakları ) kepeklenmeler, çizgi halinde kızarık kabarıklıklar olmaktadır.
Sedef hastalığının birçok tipi olup, hepsinde de cilt üstünde kepeklenme görülmektedir.
Hastalık tedavi ile genelde 1 ayda geçer. Aşırı güneş, stres ve kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar hastalığı şiddetlendirir.
Sedef Hastalığının Belirtileri
Ateş, ani hastalık hissi, halsizlik, titreme genel şikayetler arasında sayılabilir.Hastaların % 25’İn de el ve ayak tutulması ile beraber eklem ağrıları da olmaktadır. Vücutta sınırları keskin olan kepeklenmeler vardır, bunlar kopanlırsa, altında nokta biçiminde kanamalar gözlenir. Hastalığın en ağır şeklinde, bütün vücudu ince kepekli kızarıklıklar kaplar.
Sedef Hastalığının Tedavisi
Kepeklenmeye uygun bünyeli bir kişinin vücudunu sürekli yağlı tutması gerekir. Duş ve sıvı sabunlar yerine, günlük yağ banyosu, ekstra yağlı kremler (vazelin, yer fıstığı yağı gibi), hafif katı sabunlar (kleresinli sabunlar), yağlandırıcı bebek sabunları önerilmektedir.
Günlük banyoda vücutta bir gün öncesinden kalan yağ ve merhem artıklarının uzaklaştırılarak, cildin temizlenmesi ve tekrar yağlanması önerilmektedir. Sedef hastalığın görüldüğü yerler sarılmalıdır. Hastalık apış arasında ise, oturma banyoları (papatya çayı ile) yapılışı gerekir. Bunlara ek olarak, giderek artan dozlarda günlük ultraviyole uygulaması (ışın tedavisi), kemoterapı (ışın tedavisi) ve yapay ultraviyole önerilmektedir.
Tahriş eden etkiyi olan bütün kimyasal kozmetik ürünler, alkol, acı baharatlar kullanılmaması gerekir.
Hava alabilen giysiler ve pamuklu iç çamaşırlar giyilmelidir.Bilhassa hamilelerde ve çocuklarda tedavinin şartları yavaştan başlayıp, gittikçe artan bir biçimde devam etmelidir.
El ve ayaklarda sedef hastalığı:
Hastalığın görüldüğü yerlere, Salicilik asit, safra tuzu ve üre maddesi karıştırılıp yapılmakta olan merhemden kalınca sürülür ve sarılır. Bu işlem 2 ile 4 saatte bir tekrarlanır. Bununla birlikte A vitamini içeren merhemler de kabukları sökmek amacı ile kullanılır. Ek olarak ışın tedavisi ve ağız yolu ile alınan ilaçlar da kullanılır.