Hodanın Yararları
Hodan nedir?
Bu bitkinin başka isimleri Zembil çiçeği, Sığırdili, Boragodir. Yaprakları almaşlı ya da nadiren karşılıklı dizilişli, çiçekleri genellikle er dişi, ışınsal ya da bir simetrili, taç ve çanak yaprakları beşer adet, ovaryum üst durumlu, fındıksı ya da nadiren eriksi meyveleri olan, ülkemizde 32 cins ve 275 kadar türle temsil edilen, bir, iki ya da çok yıllık, otsu, çalımsı ya da ağaçsı bitkiler ailesindendir. Hodan 0,3-1 mm uzunluğu çok senelik, boyuna büyüyen, oldukça sık çatallaşan ve üzeri kalın kıllarla örtülü bir bitkidir. Çiçekleri mavi rengi andıran mor, mavi veya leylağa benzer mor tondadır. Taze yaprakları salata, peynir ve diğer bazı yiyeceklere katılır. Bazı bölgelerde sebze olarak da yenir. İçerisinde Müsilaj, saponin, reçine, potasyum nitrat vardır. Yazdan sonbahara kadar yaprakları ve çiçekleri toplanarak yenebilir veya 50 derecede kurutularak kaldırılır. Bitkinin çok sulu olması nedeni ile havalı ve sıcak günlerde kurutulması gerekir. Hodanın özelliklerini aşağıda sıralayabiliriz.
Hodanın Yararları
- Kanı temizleyicidir.
- Ter attırır.
- Ateş düşürür.
- İdrar yapımını arttırır.
- Balgam söktürücüdür.
- İshal yapar.
- Öksürüğe iyi gelir.
- Soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir.
- Solunum yolları hastalıklarına iyi gelir.
- Akciğer zarı yangılarını alır.
- Anne sütünü arttırır.
Hodanın hazırlanışı: Yaprak-çiçek karışımından 2 şeker kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su eklenir. 10-15 dakika demlendirilerek karışım hazırlanır. Bu karışımdan günde üç kere birer bardak içilir.
Bunun yanında hodan bitkisi yara ve yanıklara da iyi gelir. Yapraklarından lapa hazırlanır ve yaranın üzerine sürülür bağlanır.
İlgili aramalar: hodanın yararları, sığırdilinin yararları, zembil çiçeğinin faydaları