Hamilelik Reflüsü

Hamilelik Reflüsü

Yemek yediğimizde gıdaları ağzımızda çiğner ve yutarız­. Gıda parçacıkları yemek borusun­dan aşağı inerler ve midede asit safra ve azıcık bir miktar pankreas sıvısı ile karışıp sindirilmeye başlarlar­. Bu içerik mideye zarar vermez çünkü mide duvarı­nın buna karşı bir savunma­sı bulunur­. Lakin bu içerik yemek borusun­dan geriye kaçar ise reflü hastalığı olmakta­dır­­.  Normal­de bu içeriğin geri kaçmaması­nın sebe­bi mide kapağı olarak isimlendiri­len  bir mekanizmadır Çeşitli sebep­lerle bu kapak işleyişi­nin fonksiyonu bozulur ise reflü olur ve bu süreçte öncelikli olarak yemek borusu ve mide muhteviyatı daha yukarı gelirse yutak, ses telleri, gırtlak ve sinüsler hat­ta akciğerler zarar ala­bilir­­.

Gebelik süreci boyunca Reflü sorununun sıkça yaşandığını söyleyen  KadıköyŞifa Sağlık Grubu Genel Cerrahi Uzmanı Op­.Dr Levent Eminoğlu alınacak tedbirler hususun­da uyarıyor­.

Gebelikte Reflü

Gebelerin yaklaşık olarak %70 i değişen  zamanlar­da ve miktar­da reflü şikayetleri yaşar­. Bu gebeliğin hemen  başın­da olabileceği gibi ileri dönemler­de de meydana gele­bilir­­.Hat­ta gebeliğin ilk belirtisi ola­bilir­­. Gebelikte yaşanmakta olan reflü problemleri gebeliğin bitimi ile birçoğu kez son bulur ve süren  bir tedavi gerek­mez­.

Gebelikte reflü olması­nın sebep­leri

Gebelikte reflünün bu kadar sık görülmesi­nin hem hormonal hem de mekanik sebep­leri bulunur­. Gebeliğin gelişiminde artan Progesteron hormonu yemek borusu altın­da yer alan ve reflünün engellenmesinde çok mü­him bir görevi olan alt büzücü kasın daha sık ve daha çok gevşemesine neden  o­lur­. Bu geri kaçışı fazlalaştırır­­. Aynı zaman­da yemek borusu hareketi yavaşlar ve mide boşalım zamanı uzar­. Bu geli­şen  bebek için en  fazlaca miktar­da gıda emilimi sağlar fakat mide basıncını yüksek kalmasına ve geri kaçışın kolaylaşmasına yol açar­.

Gebeliğin ileri zamanların­da bebek ve ötürüyle rahmin büyüyüşü karın içi basıncın gittik­çe artışı­na neden  o­lur­. Karın içi basıncını artışı mide üzerine baskı yapar ve reflüyü fazlalaştırır­­.

Hamilelik reflüsünde tedavi

Gebelikte yaşanmakta olan reflü de öncelikli olarak ilaç kullanmadan yanıt aranmalıdır­­.  Alınacak bazı tedbirler yararlı ola­bilir­­.

Az miktar­da ve sık yemek ve yemekle beraber sıvı alımın­dan kaçınmak.

Yemekleri yavaş ve iyi çiğneyerek yemek.

Yatmadan en  az 2 saat önce gıda alımı kesilmelidir­­.

Hamilelikte olabildiğince az kilo almaya dikkat etmek gerekir­­.

Çikolata,nane,baharatlı gıdalar,kızartma ,alkol ve kahveden  kaçınılmalıdır­­.

Domates ve turunçgiller olabilecek olduğunca az tüketilmelidir­­.

Yemeklerden  sonra şekersiz sakız çiğneyebilirisiniz­. Bu salya yapımı­nı artıracağın­dan yemek borusunu koruyucu rolü bulunur­.Yanma hissettiğinizde yoğurt ve süt yiyebilirsiniz­. Ilık süt ve bitki çayınıza bal ekleyebilirsiniz­.

Yatarken  sırtınızı yüksekte tutmaya ve sol tarafınıza yatmaya çabalayın­. Sağ tarafınıza yattığınızda mide yemek borusun­dan daha yüksek­te konumlanacağın­dan reflüyü fazlalaştırır­­.

Gebelik reflüsü tedavisi için ilaç kullanımı

Gebelik süresince çok gerekli olmadıkça her türlü ilaç kullanılışı kesilmelidir­­. Lakin yaşam kalitesi­ni bozar düzeyde reflü devamın­da kullanılabilecek ilaçlar bulunur­. İlk olarak en  az risk taşımakta olan antiasitler kullanıla­bilir Bu tür ilaçların birçoğu şurup formun­da bazısı ise çiğneme tablet biçimindedir­­. Yemeklerden  sonra kullanılırlar­. Yüksek oran­da sodyum içeren  antiasitler sıvı tutulmasına yol açıp ödem yapabileceğin­den  ve alüminyum içeren  antiasitler kabızlığa neden  olabileceğin­den  bu grup antiasitlerden  hamilelikte kaçınmak ­gerekir­­.

Alınan yaşam şekli ve gıda önlemleri yetersiz kalır ve kullanılan antiasitler de sorunu çözmez ise Kadın doğum doktorunuza danışarak H2 reseptör antagonisti ya da proton pompa inhibitörü olarak isimlendiri­len  iki grup ilaç kullanıla­bilirsiniz­.Ancak bu ilaçlar fakat doktorunuzun bilgisi ve onayı ile kullanı­mı gerekir­­.

on 9 Şubat 2016 Salı | , | A comment?
0 responses to “Hamilelik Reflüsü”

Leave a Reply