Hamilelik Reflüsü
Hamilelik Reflüsü
Yemek yediğimizde gıdaları ağzımızda çiğner ve yutarız. Gıda parçacıkları yemek borusundan aşağı inerler ve midede asit safra ve azıcık bir miktar pankreas sıvısı ile karışıp sindirilmeye başlarlar. Bu içerik mideye zarar vermez çünkü mide duvarının buna karşı bir savunması bulunur. Lakin bu içerik yemek borusundan geriye kaçar ise reflü hastalığı olmaktadır. Normalde bu içeriğin geri kaçmamasının sebebi mide kapağı olarak isimlendirilen bir mekanizmadır Çeşitli sebeplerle bu kapak işleyişinin fonksiyonu bozulur ise reflü olur ve bu süreçte öncelikli olarak yemek borusu ve mide muhteviyatı daha yukarı gelirse yutak, ses telleri, gırtlak ve sinüsler hatta akciğerler zarar alabilir.
Gebelik süreci boyunca Reflü sorununun sıkça yaşandığını söyleyen KadıköyŞifa Sağlık Grubu Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr Levent Eminoğlu alınacak tedbirler hususunda uyarıyor.
Gebelikte Reflü
Gebelerin yaklaşık olarak %70 i değişen zamanlarda ve miktarda reflü şikayetleri yaşar. Bu gebeliğin hemen başında olabileceği gibi ileri dönemlerde de meydana gelebilir.Hatta gebeliğin ilk belirtisi olabilir. Gebelikte yaşanmakta olan reflü problemleri gebeliğin bitimi ile birçoğu kez son bulur ve süren bir tedavi gerekmez.
Gebelikte reflü olmasının sebepleri
Gebelikte reflünün bu kadar sık görülmesinin hem hormonal hem de mekanik sebepleri bulunur. Gebeliğin gelişiminde artan Progesteron hormonu yemek borusu altında yer alan ve reflünün engellenmesinde çok mühim bir görevi olan alt büzücü kasın daha sık ve daha çok gevşemesine neden olur. Bu geri kaçışı fazlalaştırır. Aynı zamanda yemek borusu hareketi yavaşlar ve mide boşalım zamanı uzar. Bu gelişen bebek için en fazlaca miktarda gıda emilimi sağlar fakat mide basıncını yüksek kalmasına ve geri kaçışın kolaylaşmasına yol açar.
Gebeliğin ileri zamanlarında bebek ve ötürüyle rahmin büyüyüşü karın içi basıncın gittikçe artışına neden olur. Karın içi basıncını artışı mide üzerine baskı yapar ve reflüyü fazlalaştırır.
Hamilelik reflüsünde tedavi
Gebelikte yaşanmakta olan reflü de öncelikli olarak ilaç kullanmadan yanıt aranmalıdır. Alınacak bazı tedbirler yararlı olabilir.
Az miktarda ve sık yemek ve yemekle beraber sıvı alımından kaçınmak.
Yemekleri yavaş ve iyi çiğneyerek yemek.
Yatmadan en az 2 saat önce gıda alımı kesilmelidir.
Hamilelikte olabildiğince az kilo almaya dikkat etmek gerekir.
Çikolata,nane,baharatlı gıdalar,kızartma ,alkol ve kahveden kaçınılmalıdır.
Domates ve turunçgiller olabilecek olduğunca az tüketilmelidir.
Yemeklerden sonra şekersiz sakız çiğneyebilirisiniz. Bu salya yapımını artıracağından yemek borusunu koruyucu rolü bulunur.Yanma hissettiğinizde yoğurt ve süt yiyebilirsiniz. Ilık süt ve bitki çayınıza bal ekleyebilirsiniz.
Yatarken sırtınızı yüksekte tutmaya ve sol tarafınıza yatmaya çabalayın. Sağ tarafınıza yattığınızda mide yemek borusundan daha yüksekte konumlanacağından reflüyü fazlalaştırır.
Gebelik reflüsü tedavisi için ilaç kullanımı
Gebelik süresince çok gerekli olmadıkça her türlü ilaç kullanılışı kesilmelidir. Lakin yaşam kalitesini bozar düzeyde reflü devamında kullanılabilecek ilaçlar bulunur. İlk olarak en az risk taşımakta olan antiasitler kullanılabilir Bu tür ilaçların birçoğu şurup formunda bazısı ise çiğneme tablet biçimindedir. Yemeklerden sonra kullanılırlar. Yüksek oranda sodyum içeren antiasitler sıvı tutulmasına yol açıp ödem yapabileceğinden ve alüminyum içeren antiasitler kabızlığa neden olabileceğinden bu grup antiasitlerden hamilelikte kaçınmak gerekir.
Alınan yaşam şekli ve gıda önlemleri yetersiz kalır ve kullanılan antiasitler de sorunu çözmez ise Kadın doğum doktorunuza danışarak H2 reseptör antagonisti ya da proton pompa inhibitörü olarak isimlendirilen iki grup ilaç kullanılabilirsiniz.Ancak bu ilaçlar fakat doktorunuzun bilgisi ve onayı ile kullanımı gerekir.