Adet Döneminde Sinirlilik
Adet Döneminde Sinirlilik
Adet sancısı her kadının zor dönemlerinden bir tanesidir. Bu dönemlerde yaklaşık 1 hafta öncesinden başlayan gerginlik sendromu, fiziksel ve psikolojik gerginliklere ve şikayetlere yol açmaktadır. Bu şikayetler genel olarak adetin görülmesiyle beraber birkaç gün içerisinde kaybolsa da, iş ve sosyal yaşamı menfi etkileyebilmektedir. Bu gergin süreci rahat bir şekilde atlatmak amacıyla bazı tedbirler alınması önemlidir.
Sakarlığa ve ağlama krizlerine de neden olabiliyor
Adet öncesi gerginlik sendromu, beklenen adetten 10* 15 gün önce başlayan ve adet bitene kadar süren duygu durum değişiklikleri (depresyon, anksiyete), uykusuzluk, gerginlik, göğüslerde hassasiyet, vücutta şişkinlik, yorgunluk, sıcak basmaları, iştah değişiklikleri, baş ve kasık ağrısı, konsantrasyon azlığı, sakarlık, ağlama krizleri gibi davranışsal farklılıklar gibi şikayetleri içeren sendromdur. Kadınlar arasında %75 oranında görülmekte olan bu şikayetler eğer bayanlarda adetin ikinci yarısında ve de en az 2 siklus (adet süreci) görülüyorsa adetten evvelki gerginlik sendromu tanısı konulabilinmektedir.
Depresyon, aşırı sinirlilik ve bilinç kaybına dikkat etmeliyiz!
Her kadında adetten evvelki süreçte birtakım belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu belirtilerin amacı kadının adet olacağı için haberdar edilişi ve böylelikle hazırlıksız yakalanmasının önlenmesidir. Bu belirtiler kadınların yarısından daha azında huzursuz edici, fakat dayanabilecek şiddette olurken, %5 kadın oldukça şiddetli belirtiler hissettirmektedir. Depresyondan kaygıya ve aşırı sinirliliğe kadar pek çok değişik duygu durumu olabilmektedir. Bazı kadınlarda hafif bilinç kaybı görülebilmektedir. Bazı kadınlarda görülmekte olan depresyon hali, rahatsızlık ve gerginlik tablosuna Premenstruel disforik bozukluk (PMDD) adı verilir.
Uzman yardımı almakta fayda var
Adet öncesi gerginlik sendromu yumurtalıkları düzenli çalışan, yumurtlaması olan kadınlarda görülür. Daha çok görülme yaşı 20’li yaşların sonları ile 30’lu yaşların başlarıdır. Bu sendrom, yumurtlamanın bulunmadığı ergenlik ve menopoz süreci boyunca görülmemektedir. Bir kişiye premenstruel sendrom tanısını koymak amacıyla günümüzde muteber tarama ve tanı testi bulunmaz. Bu sendromda görülmekte olan şikayetlerle ilgili olabilecek psikiyatrik, mide, bağırsak, cinsel ve idrar yoluna ait hastalıkların muayene ile ortadan kaldırılması ve doktorun bu sendromdan şüphelenip hastanın hikayesini öğrenmesi ve ile tanı konulması gerekiyor.
Düzenli bir şekilde egzersiz tedavi için önemli
Bu sendrom, tavsiyeler ve ilaç yardımıyla tedavi edilir. İlk önce yemek alışkanlığının değiştirilişi gerekiyor. Az ve sık, yağsız karbonhidrattan zengin düzenli dengeli beslenmek gerekiyor. Bununla birlikte kafein, alkol, sigara, çikolatadan uzak durmak faydalı olur. Stres ile başa çıkabilmek amacı ile yoga ya da düzenli bir şekilde egzersiz yapılabilir. Düzenli egzersiz, serotonin hormonunun artmasını sağlayarak tedavide tesirli olur.
İlgili aramalar: adet döneminde aşırı sinir, adet döneminde gerginlik, adet dönemi neden zordur, adet döneminde kaygı