Prematüre Bebek Bakımı Nasıl Olur?
Uzmanı Doç. Dr. Nermin Tansuğ, prematüre bakımı hususunda mühim bilgiler aktarıyor.
Yenidoğan Ünitesinin Ortamı Önemli
Stresin bile beyin gelişimini menfi etkilediğini, yapılmakta olan radyolojik ve başka incelemelerin bunu kanıtladığını söyleyen Doç. Dr. Nermin Tansuğ, "Bebek yenidoğan ünitesinde stres içindeyse, ağrısı varsa, üşüyorsa, vücut ısısı yüksekse, bebeğe sert girişimlerde bulunuluyorsa bütün bunlar bebeğin hafızasına kaydoluyor ve uzun vadede türlü travmalara neden olabiliyor" diyerek yaklaşımın ve hastanenin fiziki şartları nın epey mühim olduğunun altını çiziyor.
Enfeksiyon Riski Fazla
Başka bir mühim konu da bebeğe fazlaca el sürmenin sakıncalı olduğu. Bağışıklık sisteminin düşük olması sebebiyle bu bebeklerde enfeksiyon riskinin yüksek olduğunu ifade edici Doç. Dr. Tansuğ, ""Bebeğe her dokunuş enfeksiyon ihtimalini fazlalaştırır. Mümkün olduğunca bebeği ellemeyip rahat bırakmak gerekir. Bu sebeple de genelde bütün bakımlar bariz bir saate toplanır"" diyor. Bebeğin ağrı çekmemesi için de gerekli önlemlerin alınması mühim bir nokta. Eğer bazı tedavilerin uygulanması gerekiyorsa olanaklı olduğu kadar bebeğin bu süreci ağrısız geçirmesi sağlanmaktadır.
Anne Bebeğe Dokunduğu An Aralarında Kuvvetli Bir Bağ Oluşuyor
Erken doğan bebek uzun bir müddet yenidoğan ünitesinde kalabiliyor ve dolayısıyla bu süre boyunca anneden ayrı olmaktadır. Eğer o sırada anne bebeğini ziyaret etmeyip dokunmuyorsa anne* bebek arasında bağ oluşmadığına dikkat çeken Doç. Dr. Tansuğ, ""Bebek stabilize olduğu an, anne ile alakalı de çok büyük bir sorun yok ise biz anneyi üniteye almaktayız. Bebek de annesi dokununca bunu hissediyor"" diyor ve duygusal bağın ne denli güçlü olduğunu bir örnekle açıklıyor: ""Öyle ki, bazı zamanlar bebeğin aralıklı solunum sıkıntısı olduğunda, bebeği anne kucağına verdiğinizde bütün sıkıntı sona eriyor. Bununla birlikte bu ten teması annenin süt üretimini da artırıyor.""
Bebeğiniz Taburcu Edildikten Sonra
Erken doğan bebek her ne kadar gerekli testler yapılıp, sağlığına kavuşarak hastaneden taburcu edilse de bakım süreci devam etmektedir. Bilhassa evde bebeğe yapılmakta olan ziyaretler enfeksiyon riskini artırdığından bu konu ile ilgili ailenin ve yakın çevresinin anlayışlı, bilinç sahibi bir tutum sergilemesi gerekmektedir. Odanın sıklıkla havalandırılması, ışıklandırmanın sağlanması, bebeğe dokunma dan evvel ellerin yıkanması bilhassa damlacık enfeksiyonu ve respiratuar sinsisyal virüs riskini azaltmak yönünden epey önemli. Birinci aydan başlayıp rutin aşıları ile respiratuar sinsisyal virüsünden koruyan, ilk beş ay süresince aylık aşıların yapılması, anne* babanın da boğmacaya karşı muhakkak aşılanması, bebeğin günlük olarak temiz hava alması için dışarı çıkartılması, yine taburculuk sonrası yapılışı lazım olan bakım kıstasları içerisinde er alıyor.
Bebeğin giydirilişi hususunda aşırılıktan kaçınılışı gerektiğini de hatırlatan Doç. Dr. Tansuğ, "Siz kendinizi nasıl rahat hissediyorsanız çocuğunuza bir kat fazlasını giydirin" diyor. Doç. Dr. Nermin Tansuğ, bebeğin dokunma hissinin gelişmesi için ise eldiven giydirilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Bebeğinize Masaj Yapın
Prematüre bebeklerde masaj büyük ehemmiyet taşıyor. Kas gelişimi ve bebeğin daha basit uyuması için yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde bebeğin kaslarına bazı germe hareketleri yapılmaktadır. Bunun yardımıyla sonrdan meydana gelebilecek ortopedik sorunlar da azalabiliyor. Dokunarak bebeğe uyarı vermek, beyin gelişimi yönünden da olumlu neticeler verirken, yapılmakta olan masajlar bebeğin gaz gibi problemlerini de önlüyor.
Kontroller İlkokul Çağına Kadar Sürmekte
Yenidoğan ünitesinden çıkan bebeğin bakımı düzenli kontrollerle devam ediyor; dördüncü haftadan sonra göz muayenesi, işitme taraması ayrıntılı olarak yapılıyor ve sonrdan poliklinikte gelişimleri takip ediliyor. Bebeğin zamanında başını dik tutmasından, oturmasından ve emeklemesinden okul dönemine kadar ciddi bir izleme programına elbette tutulduğunu ifade edici Doç. Dr. Tansuğ, "Çocuğun ilkokuldaki başarısını görene kadar kontrollere devam ediyoruz. Zira bebekken hiç bir şey fark edilmez ama ilkokul dönemine geldiğinde öğrenme sorunları ya da hiperaktivite meydana gelebilir" diyor.
İlgili aramalar: prematüre bebek bakımı nasıldır, erken doğan bebeklerin bakımı