Streptomisin
STREPTOMİSİN
Streptomisin 1944 senesinde keşfedilmiş olan aminoglikozid yapısındaki bir antibiyotiktir. Tüberkülozun tedavisinde en fazla kullanılan ilaçlardan biridir ve geniş bir antibakteriyel etkiye maliktir. Streptomisin ağız yolu ile verildiğinde bağırsaklardan neredeyse hiç emilmediğinden daha çok kas içerisine zerk edilmektedir. Streptomisinin, bir aminoglikozid olarak S. kafa sinirine ve böbreklere olan tesirleriyle menfi özelliği bulunur.
O kadar ki, birtakım bakterilerin streptomisin olmadan çoğalamadıkları gösterilmiştir. Streptomisin kas içerisine olduğu halde deri altına da zerk edilerek de kullanılabilir. Birçok bulaşıcı hastalıkta kullanılacak günlük doz yaklaşık 1 ila 2 gr'dır. Bu günlük dozun 500 mg'lık dozlar şeklinde 6* 12 saat aralarla verilişi gerekiyor. Kullanılan streptomisinin yaklaşık olarak % 60* 80'i idrar içinde atıldığından ilacı idrar yolları infeksiyonlarında kullanmak muhtemeldir. Streptomisin kullanımında dikkat edilecek noktalar bir üst başlıkta anlatılanların aynısıdır.
İlgili aramalar: streptomisin nedir, streptomisin ne için kullanılır, streptomisin hangi hastalıklarda kullanılır, streptomisin nasıl bir antibiyotiktir