Pankreas Bezi

PANKREAS BEZİ

12 ila 15 santim uzunluğun­da olan pankreas bezi, midenin arkasında, onikiparmak bağırsağıyla dalağın arasın­da uzanmaktadır­­.  Pankreas bezi öncelikle iki tür salgıya sahiptir­­. Bunlar­dan biri iç salgılar, yani hormonlardır­­.  Diğeri dış salgılar, yani enzimlerdir­­. Enzimler özel bir kanalcık vasıtasıyla onikiparmak bağırsağına dökülüp sindirim olayların­da mü­him görevler üstlenirler­. Pankreasın"" enzimleri­ni ve detaylı anatomik yapısını "Sindirim sistemi ve hastalıkları" kısmın­da inceliyoruz­. Bu bölümde yalnız pankreas hormonlarına ve bunlarla ilgili anatomik yapılara değineceğiz­. Mikroskobik olarak incelendiğinde, pankreas dokusunun içinde fazlaca sayıda hücrelerin bir araya toplanmasıyla oluşmuş küçük, yuvarlak bölgeler görülmekte­dir­­. Bu bölgelere "Langerhans adacıkları" denilir­­. İnsan pankreasın­da bir milyon­dan fazla Langerhans adacığı bulunmaktadır­­.  Buralar­da "Alfa 1" veya "D" hücreleri, "Alfa 2" ve "Beta" hücreleri olmak üzere öncelikli üç tür hücre bulunmaktadır­­.

Alfa 1 veya "D" hücreleri denilen  hücrelerin kesin olmamakla beraber "Gastrin" ve "Serotonin" hormonlarını sentez ettikleri düşünülür­.

"Alfa 2" hücreleri "Glukagon" denilen  bir hormon sentez ederler­.

Beta hücreleri Langerhans adacıkların­da mevcut olan hücrelerin yaklaşık %80'i­ni oluştururlar ve insülin hormonu salgılamakta­dırlar­. Bu bölümde, yetersiz salgılanmasın­da şeker hastalığı­nın gelişmesine neden  olan insülin hormonunu ve bir de glukagon hormonunu inceleyeceğiz­.

İlgili aramalar: pankreas bezi, pankreas bezi nedir, pankreas bezinin görevleri nelerdir

on 16 Mart 2015 Pazartesi | , | A comment?
0 responses to “Pankreas Bezi”

Leave a Reply