Doğurganlık Nasıl Arttırılır?

Doğurganlık Nasıl Arttırılır?

Kadınların iş hayatın­da aktif rol oynamaları istemeden de olsa anne olma yaşını yükseltti­. Bilhassa 35 yaşından sonra doğurganlığın hızla düştüğü gerçeği göz önünde bulunduğu zaman, günümüzün modern kadınının, hayatındaki doğurganlık süresini uzatmanın yolunu arama­sı kaçınılmaz duru­ma geldi­.

Kadıköy Şifa Sağlık'ın Tüp Bebek Ekibi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op­. Dr­. Furkan Kayabaşoğlu, doğurganlığın artırılışı için 10 mü­him hayat tarzı değişimi önerisi verdi­.

Bir beslenme uzmanına görünün: Beslenmeniz hem sağlığınız, hem de doğurganlığınız için çok önemlidir­­. Bun­dan dolayı yaşamınız için bir beslenme uzmanı edinmeniz gerekir­­. Beslenme uzmanını­zın önereceği testler ile beslenmeni­zin kalitesi­ni artıra­bilirsiniz­. Vitamin ve mineral eksikliğiniz, size uygun bir beslenme programı hazırlanarak kapatıla­bilir­­. Diyetinize düzen  kazandırdıktan yaklaşık dört ay sonra tesirleri­ni fark edeceksiniz­.

Vitamin ve mineral desteği yapın: Besinler içerdikleri vitamin ve mineraller yardımıy­la besleyicidirler­. Günümüzde hazır besin­lerin içermiş olduğu katkı maddelerin­den  dola­yı doyurucu nitelikleri azdır­­.  Mevsimine uygun sebze ve meyve tüketilmeme­si halinde beslenmenizi vitamin ve minerallerle takviye etmeniz gerekmekte­dir­­. Eğer kendinize özel bir beslenme programı edinme şansınız yoksa, size küçük bir tüyo verelim: Günlük 1000 miligram keten  tohumu veya yağı, 1000 miligram Vitamin C ve çinko ala­bilirsiniz­. Basitçe hamileler için tasarlanmış bir multivitamin tablet almanız benzeyen  etki­yi sağlayacaktır­­.

Beslenmenizden  zararlı yağları uzaklaştırın: Vücudumuz bir­takım yağ asitlerine gereksinim duyar­. Örne­ğin balıklar­da ve cevizde bolca bulunmakta olan omega3 yağ asidi başta sinir hücreleri olmak üzere birçok hücrenin temel yapı taşıdır­­.  Buna rağmen  margarinler­de mevcut olan hidrojenli yağlar ve et * süt ürünlerinde mevcut olan doymuş yağlar­dan uzak durmak gerekiyor­.

Ne Zayıf, Ne Şişman; İdeal Kilonuzu Koruyun

Vücut ağırlığınıza dikkat edin: Kadınların doğurganlığın­da vücut ağırlığı çok önemlidir­­. Doğurganlığın azaldığı belli bir vücut ağırlığı yoktur, hesap yapılmakta iken  boy da göz önünde bulundurulmalıdır­­.  Vücut * parça indeksi­nin 20 ila 25 arasın­da olma­sı doğurganlık amaç­lı idealdir­­. Vücut * parça indeks hesaplama­sı vücut ağırlığı­nın boyun karesine bölünme­si ile hesaplanmaktadır­­.  Hem aşırı zayıf olmak, hem de kilolu olmak yumurtlamayı menfi etkilemektedir­­.

Sigara içmekten  vazgeçin: Sigara içmek yalnız­ca doğurganlığa değil genel sağlığa zararlıdır­­.  Üreme sağlığı yönün­den  sigara kadınlar için menopoz yaşı­nın daha genç yıllara kaymasına, erkekler içinse sperm hareketliliği­nin azalışı­na neden  olur­. Sigaranın zararlı etki­yi yalnız­ca nikotin değil içermiş olduğu binlerce kimyasallar sebebiy­le olur­. Piyasada "light" biçimin­de satışı yapılmakta olan sigaraların zararlı tesirleri diğerlerine göre daha az olmaz­. Bun­dan dolayı sigaranın az sayıda tüketimi veya "light" tercih edilişi doğurganlık üzerine menfi tesirleri azaltmamaktadır­­.

Sabırlı Olun ve İmkan Buldukça Tatil Yapın

Alkolde ve kahvede aşırıya kaçmayın: Bilimsel araştırmalarda, doğurganlık üzerine menfi etkisi altına alan alkol ve kafein seviyesi­nin hangi sınır­da olduğu üzerine fikir birliği mevcut olmaz­. Bun­dan dolayı bu maddelerin sosyal hayat­ta tüketilmeleri­nin doğurganlığı menfi etkilemediği fakat bağımlılık seviyesinde tüketilmesin­den  uzak duruluşu öneri­lir­­. Bilhassa hamilelik planladığınızda alkol ve kahveyi birazcık sınırlandırmak yerinde olacaktır­­.

Sık sık tatil yapın: Gebelik genel­de tatil­de meydana gelmektedir­­. Bunun ilk sebe­bi çiftlerin tatil­de günlük streslerden  uzaklaşarak daha sık ilişkiye girmeleridir­­. Stres hem cinsel verimi azaltarak, hem de hormonal dengeyi menfi etkileyerek doğurganlığı azaltmaktadır­­.  Yıl içinde kısa süreli de olsa sıklık­la tatile çıkarak hayatınızdaki streslerden  uzaklaşmaya çabalayın­.

Cinsel ilişki kalitesi­ni artırın: Pek sık cinsel münasebete girmek de, çok seyrek ilişki de doğurganlığı azaltacaktır­­. En uygun olan cinsel performans haftada 2 ila 4 arası cinsel ilişkide bulu­nur­. Bu sıklıkta seks yapmak hem sperm sayısını ve hareketliliği­ni olumlu yönde etkileyecektir, hem de yumurtlama zamanına denk gelerek hamilelik oluşmasını sağlayacaktır­­.

Sabırlı olun, acele etmeyin: Bütün bu beslenme ve hayat tarzınızdaki farklılık uyguladıktan sonra hamile kalmak amacıyla acele etmeyin­. Unutmayın ki her kadın ayda yalnız­ca bir gün yumurtlamaktadır ve sağlıklı çiftler için aylık hamile kalma oranı %20 dolayındadır­­.  Hayatınızdaki bu farklılıklar 3 ila 4 ay içinde tesirleri­ni göstermeye başlayacaktır­­.

İlgili aramalar: doğurganlık nasıl arttırılır, çocuk doğurmak için ne yapılır, hamile kalmayı kolaylaştırmak

on 5 Mart 2015 Perşembe | , | A comment?
0 responses to “Doğurganlık Nasıl Arttırılır?”

Leave a Reply