Şalgam Suyu Gerçekten Faydalı Mı?
Şalgam Suyu Faydalı Mı?
Bazıları şalgam suyunu yere göğe sığdıramazken bazısı ise şalgam suyunun hiç bir yararı olmadığını iddia etmektedir. Doğal metodlarla edilmiş ve içerisinde katkı maddesi olmayan bir şalgam suyunun faydasının bulunmadığı söylemek kuru gürültü yapmaktan başka bir şey olmaz. Şalgamın faydaları olmadığını söyleyenlere kesin bir dille karşı çıkıyoruz fakat şalgamın bir ölümsüzlük iksiri olmadığını da belirtmek isteriz. Şalgam suyunu faydalı olduğundan aşırı tüketmek, bir çok ciddi sağlık problemlerini da beraberinde getirecektir. Şalgam suyu için azı karar birçoğu zarar diyebiliriz. Şalgamla ilgili uzman görüşünü aşağıda okuyabilirsiniz.
Kışın tam ortasına geldiğimiz şu günlerde soğuk algınlığı oldukça yaygın bir rahatsızlıktır. Bilhassa yoğun çalışanlar ve beslenmesine dikkat edemeyenler bağışıklık sistemleri zayıfladığı anda grip ve soğuk algınlığı ile yüz yüze geliyor. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici özelliği ile vücut direncini arttıran şalgam suyu tam da bu anda gereksinim duyulan doğal şifa kaynağı.
Yüzyıllardır Anadolu’da yemeklerin, öncelikli olarak de etlerin yanında hazmettirici olarak tüketilen şalgam suyu vücut direncini arttırıp hastalıklara karşı koruyucu ve iyileştirici özellikler sunuyor. İçeriğindeki A* B* C grubu vitaminlerle kalp* damar hastalıklarının yanında boğaz iltihabı sorununa da iyi gelen şalgam suyunun faydaları say say bitmiyor. Soğuk algınlığının ilerleyerek boğaza hatta ciğerlere indiği hallerde en iyi bitkisel çözüm; göğsü yumuşatıp, akciğer ve bronşları temizleyen şalgam suyu.
ŞALGAM ANTİBİYOTİK İLAÇ GİBİDİR
Vücuttan toksinleri atmaya yarayan ve kansızlık amaçlı ideal bir ilaç olan şalgamın yaprakları da kökü gibi kalsiyum, demir, bakır ve iyot içeriyor. Çocuklarının gazlı meşrubatlar içmesi hususunda kaygı duyan aileler, bitkisel bazlı bu içeceği onların günlük demir, bakır ihyiyaçlarının karşılanması yönünden da oldukça önemsiyorlar. Anti* enfeksiyon olarak bilinmekte olan bu doğal içecek, annelerin grip mikrobuna maruz kalmış çocuklarına gönül rahatlığıyla içirebilecekleri ender ürünlerden.
Aileler, küçük yaşlarda sıklıkla hasta olan çocuklarını mümkün mertebe antibiyotikten uzak tutmaya çalışıyorlar. Böyle hallerde alternatif tıbbı ve bitkisel çözümleri arayanlara fiyatının uygunluğuyla da dikkat çeken şalgam suyu oldukça cazip geliyor.
K.B.B. Uzmanı Op.Dr.M.Sezai Yavaşça: Şalgam(Brassica napus) kökleri sebze olarak yenilebilen turpgillerden bir bitki tipidir. 100 gram şalgam içerisinde ; 23 kalori,0.2gr yağ, 24 mg fosfor, 35 mg kalsiyum, 188 mg magnezyum yanısıra B1 vitamini, B2 vitamini , B3 vitamini ve C vitaminleri içerir. Havuç (Davas carota) maydanozgiller ailesinden etli kökleri için yetiştirilen bir bitki olup,A,B,C,D ve E vitaminleri açısından zengindir. Özellikle Adana ve Mersin yörelerinde bu iki şifa kaynağı sebzenin bulgur ile fermente edilmesi suretiyle hazırlanan ŞALGAM SUYU bütünüyle organik bir karışdır ve hiçbir kimyasal katkı içermez. Şalgam suyunu doğal üretenlerden alınız. Fabrikasyon şalgam sularında tuz oranı yüksektir ve birçoğunda katkı maddesi olmaktadır.
Yıllardır çok sevilerek içilen ve güney illerimizin vazgeçilmezi olan şalgam suyu, bu gün bütün dünyada ciddi araştırmalara konu olur. Bilhassa Çin’de yaşanmakta olan SARS GRİBİ esnasında Çinli araştırmacılar tarafı ile ısrarla tüketimi önerilmiş ve ülkemizden Çin’e Şalgam suyu ihraç edilmiştir. Kışın yaşanacak gripal enfeksiyonlardan korunmada ihtiva ettiği Vitamin C ve prebiyotik etkisinden ötürü şalgam suyu içilişi şiddetle tavsiye edilir.