Metabolizma Nasıl Hızlandırılır?

Metabolizma Nasıl Hızlandırılır?

Bu tavsiye­ler yardımıyla vücudunuzdaki yağları yakmanızı daha da kolaylaştıracağız. İşte metabolizmayı çalıştırıp yağların yakılmasına yardımcı olacak 12 adet püf noktası­.­.­.

Bazı arkadaşlarınız diyet yapmadan senelerdir formunu korurken, siz ise adeta "su içsem yarıyor" diyen  gruba mı giriyor sunuz? Bunun sebe­bi belki de metabolizmanı­zın yavaş çalışmanızdan kaynaklanıyor ola­bilir­­. Yaz mevsimi yaklaşırken  şimdi metabolizmayı hızlandırmanın tam da sırası..

Metabolizma hızı, vücudun temel işlev­leri­ni devam ettirebilişi için kişi­nin bir günde ihtiya­cı olan minimum enerji miktarı olarak tanımlanıyor­. Metabolizmanın en  büyük belirleyicisi ise bazal metabolizma hızı­. Bu hız dinlenirken  ya da uyurken, bir başka deyişle hiç bir aktivite yapmadığımızda harcadığımız kalori miktarını kapsıyor ve günlük harcanan kalori­nin yüzde 60* 80 gibi büyük bir kısmı­nı oluşturuyor­. Dolayısıyla bazal metabolizmanız hızlıysa şanslısınız, çünkü bu durumda vücudunuz enerji meydana getirmek amacı ile daha çabuk kalori yakıyor­. Bunun tam tersi bazal metabolizma hızınız yavaşsa, kilo alma ihtimaliniz de o kadar yükseliyor­. Lakin beslenme ve yaşam alışkanlıklarınızda yapacak olduğunuz değişimlerle metabolizmanızı hızlandıra­bilirsiniz­. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay Barış metabolizmanızı hızlandırmanın püf noktalarını anlattı­.

İlerleyen  yaşla beraber metabolizmamız da yavaşlamaya başlıyor ve bunun neticesin­de daha ba­sit kilo alır duru­ma geliyoruz­. Bununla birlik­te yaptığımız hatalı diyetler, hareketsiz bir yaşam sürmek, kilomuz, türlü hastalıklar ve genlerimiz de metabolizmamı­zın yavaş çalışmasın­da rol oynayan mü­him faktörleri oluşturuyor­.

1* Sabah kalkar kalkmaz kahvaltı edin: Akşam yemeği ile kahvaltı arasın­da yaklaşık 11 ila 12 saatlik bir müddet geçiyor­. Kahvaltı yapılmadığın­da bu süre 16 * 17 saate çıkar­. Uzun süreli açlık, metabolizma hızını yavaşlatacağı için kilo almaya yol açıyor­. Metabolizmanızı harekete geçirmek amacı ile sabah uyanır uyanmaz, en  geç 1 saat içinde kahvaltınızı yapın­. Kahvaltıda karbonhidrat, protein, lifli gıdalar, vitamin ve mineralden  zengin ve ya­ğı az gıdaları tercih edin ­. Böylelikle günün ilerleyen  saatlerinde atıştır­ma dürtüleri ortadan kalkar ve kan şekeriniz belli bir seviyede kalacağı için açlık krizleri çekmezsiniz­.

2* 10 ila 12 bardak su için: İnsan vücudun­dan normal koşullar­da günlük ortalama olarak 2,5 litre su yitimi olmakta­dır­­.  Su miktarın­da azalış ise vücut­ta depolanan yağ miktarı­nın artışı­na neden  olmakta­dır­­.  Bununla birlik­te az su tüketilme­si yüzün­den  böbrekler çalışmayınca, bu organın görevi­ni karaciğer üstlenmek zorun­da kalıyor­. Bu durumda karaciğer daha az yağı enerjiye dönüştürebiliyor­.

3* Günde 6 öğün yapın: 3 ana 3 ara öğün olmak üzere, en  az 6 öğün tüketmek metabolizmayı hızlandırıyor­. Bununla birlik­te yemekleri yavaşça yemeniz de sindirim sistemi düzeni yönün­den  çok önemli­. Az az ve sıklık­la yemenin en  mü­him etki­yi ise kan şekeri­ni belli bir seviyede tutarak, ani düşüş ve yükselişleri önlemek­. 2* 3 saatte bir, birazcık da olsa bir şeyler yemeyi ihmal etmeyin ve sık besle­nip metabolizmanızı hızlandırın­.

4* 2 ila 3 fincan yeşil çay yudumlayın: Yeşil çay metabolizma hızını artırarak, yağ yakımına yardımcı olmakta­dır­­.  Çayın miktarı ve demine göre farklılık göstermekle beraber günde 2* 3 fincan yeşil çay yiyebilirsiniz­. Lakin unutmayın, bu miktar­dan fazlası çarpıntı ve uykusuzluk oluşturabiliyor­.

5* Proteinsiz kalmayın: Vücudumuz et, balık, yumurta ve peynir gibi proteinleri sindirirken  daha fazla enerji harcıyor ve metabolizmayı hızlandırıyor­. Lakin hiç karbonhidrat almadan sırf protein tüketilerek yapılmakta olan diyetlerden  kaçı­nın Bu tür diyetlerle hızla kilo verseniz bile sonra­sı verdiğiniz kiloları hızla almanı­zın yanı sıra damar hastalığına yakalanma riskiniz de artmakta­dır­­.

6* Bir dilim peynir ya da 3 bardak süt: Yapılan son çalışmalar­da diyette kalsiyum arttırılması­nın yağ yıkımını hızlandırarak kilo vermeyi desteklediği ortaya kondu­. Süt ve süt ürünleri, pekmez, fındık, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru meyveler iyi birer kalsiyum kaynağıdır­­.  Yeterli kalsiyum almak amacıyla günlük olarak 1 dilim kaşar peyniri ya da 3 bardak süt kafi gelecektir­­.

7* Posa tüketimi­ni artırın: Lif oranı yüksek olan yiyecekler, bilhassa taze meyve ve seb­zeler, kuru baklagiller ile tam tahıllı ürünleri de düzenli tüketmeniz şart­. Zira lif metabolizmayı hızlandırıyor­. Bununla birlik­te posa, gıdaların kan şekeri­nin yükselme hızını düşürüyor ve vücudun insüline olan gereksinimi­ni azaltarak diyabete karşı koruyor­.

8* Yemeklerinize ve içeceklerinize tarçın katın: Tarçın kan şekeri­ni dengeleyen  bir etkiye sahip­. Tarçı­nın içermiş olduğu krom minerali insüli­nin etkisi­ni iyileştirdiği için daha az insüline gereksinim olmakta­dır­­.  Hem kendinizi daha uzun süre tok hissetmek, hem de kan şekerini­zin dengede kalma­sı için yarım çay kaşığı tarçını içeceklerinizde ya da yemeklerinizde kullana­bilirsiniz­.

9* Bu üçlüyü sofranızda bulundurun: Acı biberin içermiş olduğu kapsaisin adlı madde metabolik hızı arttırıyor­. Zencefilin köklerindeki yumrular dolaşım ve sindirim sistemi­ni uyarıyor­. Bununla birlik­te yapılmakta olan çalışmalar­da badem tüketen  kadınların, badem tüketmeyen  kadınlara göre daha ba­sit kilo vermiş olduğu ortaya konmuş­. Günde 1 çay kaşığı acı biber, 1 çay kaşığı zencefil ya da 6* 8 adet badem tüketmenizde fayda bulunmakta­.

10* Soğan ya da sarımsaksız olmaz: Soğan ve sarımsağın içinde yer alan alicin maddesi kanın vücut­ta dolaşımını uyarıyor, sindirimi harekete geçiriyor, vücut­ta bulunan fazla suyun atılmasını sağlıyor­. Bunun yanı sıra metabolizmayı hızlandırarak, yağ yakma­yı arttırıyor­. Soğan, sarımsak ve taze soğanı hem yemeklerinize hem de salatalarınıza eklemeyi unutmayın­.

11* Yemekler den  evvel greyfurt yiyin: Yapılan bir çalışmada yemek öncesi tüketilen  yarım greyfurdun kilo vermeye yardımcı olduğu ortaya kondu­. Bununla birlik­te greyfurt içermiş olduğu limonoids ve likopen  ile kansere karşı koruyucu etki gösterir­­.

12* Fiziksel aktivitenizi artırın: Her gün yapılmakta olan fiziksel aktiviteyi, günlük yaşantını­zın bir parçası haline getirin­. Fiziksel aktivite daha enerjik hissetmenizi, hareketli ve zinde kalmanızı sağlayarak metabolizmanızı hızlandıracaktır­­. Bun­dan ötürü her gün en  azın­dan yarım saat hızlı tempoda yürümeniz yararlı olacaktır­­.

Günde En Az 6 Saat Uyumalısınız

Fazla veya az uyumak metabolizmanın hızını menfi şekil­de etkilemekte­dir­­. Bun­dan ötürü uzmanlar günlük en  az 6, en  fazla 8 saat uyumanızı tavsiye ediyor­. Vücudumuz için en  sağlıklı uyku saatleri ise gece 23­.00 ila 06­.00 arasıdır­­.  Bu saatler­de uyanık olmak metabolizma hızı üstün­de menfi etki yaratacaktır­­.

İlgili aramalar: metabolizma nasıl hızlandırılır, metabolizmayı hızlandırmak için ne yapmalıyız, metabolizmayı hızlandıran şeyler nelerdir

0 responses to “Metabolizma Nasıl Hızlandırılır?”

Leave a Reply