Laroxyl İlacı Ne İşe Yarar?
Laroxyl İlacı Ne İşe Yarar?
Laroxyl ne ilacıdır diyenler için bir yazı hazırladık. Depresyon belirtilerinin giderilmesinde, bilhassa endojen depresyonun tedavisinde endikedir.
Laroxyl Yan Etkileri
Daha çok görülmekte olan yan tesirler tedavinin ilk birkaç günündeki uyuşukluk, ağız kuruluğu, baş dönmesi, kabızlık, akomodasyon bozuklukları, taşikardi, intraoküler basınç artması ve idrar tutukluğu gibi antikolinerjik etkilerdir; bunlar da zaman içerisinde genel olarak azalır ya da kaybolurlar. Yaşlı hastalar yan tesirlere daha duyarlıdırlar ve tedaviye düşük dozda Laroxyl ile başlanmalıdır. Başka yan tesirler nadirdir ve baş ağrısı, hipotansiyon, gastrointestinal bozukluklar, deri döküntüleri, tremor, cinsel fonksiyonda farklılık ve idrar retansiyonunu kapsar. Kan diskrazileri, hipomani, ikter, konvülsiyon ve periferik nöropati görülmekte olan izole vakalar da açıklanmıştır. Amitriptilinin aşırı dozları ile ya da kişinin yüksek dozda uygulaması ile kardiyak aritmilerin ve ciddi hipotansiyonun görülüşü muhtemeldir. Bununla birlikte, daha öncesinden kalp hastalığı bulunmakta olan hastalarda normal dozda bile görülebilirler. Mani ve paranoid hezeyanlar gibi psikoza bağlı belirtiler trisiklik antidepresan tedavisi esnasında şiddetlenebilirler.
Laroxyl'in Gebelik ve Emzirme Döneminde Kullanımı
Laroxyl’in hamilelikte öncelikli olarak de ilk trimesterde kullanımından kaçınmak gerekir. Gebeliğin son trimesterinde verilen trisiklik antidepresanlar yoksunluk semptomları, fetusta solunum depresyonu ve ajitasyon gibi yan tesirlere neden olurlar. Amitriptilin anne sütüne geçebilmektedir. Bundan dolayı emzirme esnasında Laroxyl kullanılmaması gerekir. Beklenmeyen bir etki görürseniz derhal doktorunuz ile bu durumu görüşün.
Genç, yaşlı ya da halsiz hastalarda ve kronik böbrek ya da karaciğer hastalığı olanlar da dozların değiştirilişi gerekebilmektedir. Prostatik hipertrofi, üriner retansiyon, hipertiroidizm ya da kan diskrazisi hikayesi olan hastalara Laroxyl verilirken dikkatli olunmalıdır. Trisiklik antidepresan alan hastalar düzenli izlem altında tutulmalı, serebral ve kardiyak işlev üstündeki tesirlerine özel bir dikkat gösterilmelidir. Laroxyl’in hamilelikte öncelikli olarak de ilk trimesterde kullanımından kaçınmak gerekir. Gebeliğin son trimesterinde verilen trisiklik antidepresanlar yoksunluk semptomları, fetusta solunum depresyonu ve ajitasyon gibi yan tesirlere neden olurlar. Amitriptilin anne sütüne geçebilmektedir. Bu nedenle, emzirme esnasında Laroxyl’den kaçınmak gerekir. Epilepsi hikayesi ya da geçirilmiş yeni konvülsiyon hikayesi olan hastalara Laroxyl verilmemelidir. Laroxyl, nöroleptikler, trankilizanlar, hipnotikler, analjezikler ve anestezikler gibi santral tesirli ilaçlarla beraber verilirse sedatif etkiyi artabilir. Bu tür bütün ilaçlar gibi Laroxyl’in de, uygulama, doz ve kişisel hassasiyet gibi faktörlere türlü derecelerde bağımlı olarak, hastanın beceri gerektirmiş olan işlerdeki (makine kullanma, araç kullanımı vb) performansını değiştirebileceği, hastalara söylenmelidir. Hastalara ayrıca, alkolün herhangi bir deformitesi (bozukluğu) artırabileceği ve bu sebepten ötürü tedavi esnasında kullanılmaması gerektiği de söylenmelidir. Trisiklik antidepresan tedavisi esnasında verilen anestezi aritmi ve hipotansiyon riskini artırabilir. Eğer anestezi gerekliyse, anesteziste hastanın Laroxyl ile tedavi görmekte olduğu söylenmelidir. Amitriptilin guanetidin, betanidin ya da debrizokin (Declinax) gibi adrenerjik nöron blokerlerinin ve büyük olasılıkla klonidinin antihipertansif tesirlerini azaltabilir. Laroxyl tedavisi esnasında bütün antihipertansif tedavinin gözden geçirilişi önerilmektedir. Tiroid ilaçları ya da antikolinerjik ilaçlar alan hastalar yakınen izlenmelidir. Laroxyl adrenalin, efedrin, izoprenalin, noradrenalin, fenilefrin ve fenilpropanolamin gibi sempatomimetik ajanlarla beraber verilmemelidir. Barbitüratlar, amitriptilinin antidepresan etkisini azaltabilir, metilfenidat ise artırabilir. Depresyondaki hastalarda intihar ihtimali bulunmuş olduğu akılda tutulmalıdır ve bilhassa tedavinin erken zamanlarında hastalar dikkatle gözlenmelidirler. Amitriptilin ani olarak kesildiğinde yoksunluk semptomlarının ortaya çıktığı bilinir. Bu nedenle, uzun süren kullanımdan sonra, bilhassa Laroxyl, aşırı dozda verilmişse yavaşça azaltarak kesilmelidir. Duyarlı kişilerde aşırı hassasiyet reaksiyonları gelişebilir.