Kadınlarda Aşırı Tüylenme ve Kıllanmanın Tedavisi
Kadınlarda Aşırı Tüylenme ve Kıllanmanın Tedavisi
Kadınlardaki aşırı kıllanma denilen olay, erkek tipi kıllanmalardır. Yani; yüzde ,çenede, göğüste, karında, sırtta ve bacak aralarında çıkan siyah renkli ve kalın yapılı kıllardır.
Bu durum genelde hormon bozukluğundan kaynaklanır. Kadınlarda, erkeklik hormonu olan androjen, fazla çıkarsa, aşırı tüylenmeye yol açar. Androjenler, zayıf, ince ve kısa olan tüylerin sert, uzun kıllara dönüşmesine yol açar.
Kadınlarda görülmekte olan aşırı kıllanma ve kıllanma, kendilerinin ciddi manada yaşam kalitesini bozar. Kadınlar böyle durumlarda strese girer, ikili ilişkilerden kaçınırlar.
Aşırı Tüylenme ya da Kıllanmanın Nedeni Tespit Edilir?
Yapılan hormon testleri ile kandaki androjen ve başka hormonların düzeyleri tayin edilmektedir. Bununla birlikte, yapılmakta olan ultrason incelemesi ve özel radyolojik araştırmalar ile yumurtalık ya da böbrek üstü bezlerinde ki, tümörler tespit edilebilmektedir.
Kadınlardaki Aşırı Tüylenmenin ve Aşırı Kıllanmanın Çeşitli Tedavileri:
Tıbbi Tedavi: Aşırı kıllanmanın tedavisinde en fazla kullanılan ilaçlar doğum kontrol haplarıdır. Bu haplardaki östrojenler karaciğerde androjenlere bağlanıp onların etkisini azaltan proteinlerin üretilişine imkan vermektedir. Başka bir ilaç olan Spiranolakton androjenlerin ciltteki etkisini engeller. Böbrek üstü bezlerinin hastalıklarına bağlı aşırı kıllanmanın tedavisinde kortizon kullanılır. Son yıllarda GnRH anologları denilen bir grup ilaç ile yumurtalıklardan androjen salgılanması engellenerek aşırı tüylenme tedavi edilir.
Kozmetik Tedavi: Tüy dökücü kimyasal bir takım maddelerin kullanımı, ağda, traş vb. metodlar ile geçici olarak bu kıllardan kurtulmak olanaklıdır. Epilasyon kalıcı sonuç veren yöntemlerden bir tanesidir. İnce elektroliz iğneleri ile kıl köküne hafif bir elektrik akımı verilir ve kıl kökü öldürülür. Hormon tedavisi görecek insanların epilasyonu en az altı ay sonra yaptırması uygun olmaktadır.
Hormon Tedavisi: Bu tedavi ile yeni kıl çıkışı engellenir. Önceden çıkan kıllar hormon tedavisi ile dökülmez, tedavinin bitiminden en az altı ay sonra epilasyon uygulanıp yok edilebilmektedir. Hormon tedavisine başlandıktan ortalama olarak bir * iki sene sonra ilacın dozu azaltılarak kıllanmanın tekrarlayıp tekrarlamadığı tespit edilir ve gerekirse ilaca daha uzun süre devam edilmektedir.
Lazer Epilasyon: Lazer teknolojisi ışığın kontrollü bir şekilde yoğunlaştırılışı güçlendirilişi ve hedef seçerek ısı enerjisine dönüştürülmesidir. Bu teknolojinin başarısı ve etkin sonuçları son 20 sene içerisinde tüm dünyada kanıtlanmıştır.
Işık, farklı dalga boylarındadır. Epilasyonda kullanılan dalga boyu kılın kalınlığına rengine kılın vücutta yer aldığı anatomik alana ten renginin açık ya da koyu olmasına göre tercih edilir. Genelde kısa dalga boyu açık ten rengine tercih edilirken koyu renk tende ve bronzlaşmış tende leke riskini ortadan kaldırmak amacıyla uzun dalga boy tercih edilir. Tedavinin başarısı hekimlerin deneyimlerine bağlı olduğu kadar alet seçeneklerinin çok olmasıyla da doğru orantıda olmaktadır. Aksi takdirdesenelerce süren 10* 20 seanslara kadar çıkan seans sayıları veya cilt lekeleri kaçınılmaz olmaktadır.
İlgili aramalar: kadınlarda aşırı tüylenmenin tedavisi, kadınlarda aşırı kıllanmanın tedavisi, kadınlarda kalın tüyler nasıl dökülür